Mastodon
SHM_Illustraties_Klang_2024_HEADER

Ensemble Klang

XXX

Opdrachtgever: 
Ensemble Klang
TEAM
Ontwerp: Studio Het Mes (Matthijs Sluiter)
Web development: Jannes & Mannes
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_wegwijzers
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_autostad

Het Arnhemse Ontwerpplatform OPA wilde haar tiende verjaardag vieren met een typografisch kado aan de stad, en het liefst eentje dat wat helderheid zou toevoegen in de wildgroei aan routes en kleurcodes van de bestaande bewegwijzering. Misschien een toevoeging aan de mooie bestaande straatnaambordjes van Karel Martens? Wij stelden een flinke versimpeling voor.

De nieuwe routing geeft alleen de namen van trekpleisters en ijkpunten aan, en een schatting van de wandelduur in minuten. Zo vertellen de wegwijzers meteen het grote voordeel van de binnenstad van Arnhem: alles is op loopafstand. De weg is nu beter vindbaar, maar daarmee bereik je nog niet dat bezoekers dat ene steegje verderop opzoeken. Niet alles is met bordjes op te lossen.

Om bezoekers te verleiden op ontdekkingstocht te gaan, hebben we gezocht naar een manier om te benadrukken dat elk buurtje een eigen karakter heeft. Arnhem had in de volksmond al een paar kwartieren, zoals het Modekwartier en het Musiskwartier. Na een paar goede gesprekken met de ondernemersverenigingen kregen we groen licht om de kwartierenkaart van de binnenstad compleet te maken: iedere buurt in het centrum van Arnhem heeft nu een eigen kwartiernaam en icoon.

SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_4
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_5

Niet het ideale idee van leesbaarheid: een stencilletter uitgesneden uit een ring, zo smal dat van de tekst steeds maar een letter of zeven te zien is, en bovendien gemonteerd op vier meter hoogte. Gelukkig had letterontwerper Bernd Volmer een paar jaar eerder in Arnhem een letter ontworpen die overeind moest blijven in lastige leessituaties: de shirts van zijn studentenvoetbalteam.

Bronco is robuust en recht voor z’n raap. Bronco’s no-nonsense karakter dat voorkomt dat de belettering dat de iconen er te chic uit ziet – de binnenstad van Arnhem is niet overal mooi en deftig. Voor de belettering maakte Bernd een variable stencilfont met aanpasbare breedte: zo neemt elke kwartiernaam, kort of lang, precies evenveel plek in op de ring onder het icoon.

De iconen werden beschikbaar gemaakt voor alle ondernemersverenigingen van de binnenstad, en enthousiast ingezet voor allerlei uitingen. Zo draagt elke ondernemer die zich inzet voor het eigen buurtje bij aan de zichtbaarheid van het  stadscentrum als geheel.

SHM_Illustraties_Arnmhem_2023-3
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_meetkunde
kwartiericonen_web
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_merch2
Eusebius_IMG_6083
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_merch3
Post
Galileïstraat 63
2561 SZ Den Haag
t: 0641427574
contact@studiohetmes.nl
Studio
The Grey Space In The Middle / P1.04
Paviljoensgracht 20
2512BP Den Haag
Identiteiten
Web
Boeken
Logo’s
Affiches