Mastodon
kwartiericoon-in-ruimte_eusebius_3op1

Kwartiermaken in Arnhem

Hoe zorg je dat bezoekers zich welkom voelen, de weg vinden en misschien ook dat ene straatje inlopen dat ze anders zouden overslaan? In opdracht van de gemeente Arnhem en ontwerpplatform OPA maakten we een ontwerp dat verder gaat dan bordjes en wegwijzers. 

Opdrachtgever: 
OPA
en Gemeente Arnhem
TEAM
Ontwerp: Studio Het Mes
(Matthijs Sluiter en Helma Bovens)
Typografie: Bernd Volmer
Uitvoering: De Smidse
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_wegwijzers
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_8

Arnhem heeft een intiem centrum met karakteristieke buurtjes. Maar wie voor het eerst de weg zocht, verdwaalde makkelijk in een woud aan verschillende routingborden met loop- en fietsroutes en kleurcodes. Geen voorbeeld van een hartelijk welkom. Wij stelden een flinke versimpeling voor.

De nieuwe routing geeft alleen de namen van trekpleisters en ijkpunten aan, en een schatting van de wandelduur in minuten. Zo vertellen de wegwijzers meteen het grote voordeel van de binnenstad van Arnhem: alles is op loopafstand. De weg is nu beter vindbaar, maar daarmee bereik je nog niet dat bezoekers dat ene steegje verderop opzoeken. Niet alles is met bordjes op te lossen.

Om bezoekers te verleiden op ontdekkingstocht te gaan, hebben we gezocht naar een manier om te benadrukken dat elk buurtje een eigen karakter heeft. Arnhem had in de volksmond al een paar kwartieren, zoals het Modekwartier en het Musiskwartier. Na een paar goede gesprekken met de ondernemersverenigingen kregen we groen licht om de kwartierenkaart van de binnenstad compleet te maken: iedere buurt in het centrum van Arnhem heeft nu een eigen kwartiernaam en icoon.

SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_4
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_5

Voor de belettering schakelden we de hulp in van letterontwerper Bernd Volmer. Zijn letter Bronco is robuust en recht voor z'n raap. Dat kwam goed van pas voor de leesbaarheid. Niet elke letter blijft overeind als stencil op vier meter hoogte. Met z'n no-nonsense karakter voorkomt de belettering dat de iconen er te chic uit zien. De binnenstad van Arnhem is niet overal mooi en deftig. Ook bijzonder: elke kwartiernaam, kort of lang, neemt precies evenveel plek in op de ring onder het icoon. 

Een mooi ontwerp helpt om een goed idee helder over te brengen. De bordjes én de kwartieren komen tot leven als alle betrokken partijen meedoen. Daarom zijn de iconen licentievrij beschikbaar voor de ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Zij kunnen deze inzetten voor het promoten van hun bedrijf en de verschillende kwartieren, en zo de veelzijdigheid van de binnenstad nog duidelijker op de kaart zetten.

SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_kaartje
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_meetkunde
kwartiericonen_web
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_merch2
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_merch
SHM_Illustraties_Arnmhem_2023_merch3
Post
Galileïstraat 63
2561 SZ Den Haag
t: 0641427574
contact@studiohetmes.nl
Studio
The Grey Space In The Middle / P1.04
Paviljoensgracht 20
2512BP Den Haag