Onze Taal is met ruim 21.000 leden de grootste taalvereniging ter wereld. Opgericht in 1931 als taalpuristengenootschap met een eigen tijdschrift, groeide de vereniging mee met de tijd. In de jaren ’90 lanceerde Onze Taal de allereerste website met taaladviezen voor het Nederlands. Ondertussen wordt die website maandelijks door honderdduizenden bezoekers geraadpleegd voor het verschil tussen hen en hun. De vereniging groeide uit tot eentje voor álle taalliefhebbers met naast een tijdschrift, website en boeken nu ook een eigen podcast.
Het jubileum was een goed moment om opnieuw te definiëren waar Onze Taal voor staat. Een frisse start voor een nieuwe eeuw. Studio Het Mes was verantwoordelijk voor de nieuwe positionering en huisstijl.
De nieuwe huisstijl is opgebouwd rondom de kernwaarden “Betrouwbaar, Toegankelijk en Persoonlijk”. Een betrouwbare bron van heldere informatie, met nadruk op enthousiasme over taal. Kort samengevat in het nieuwe motto: “alles over taal voor iedereen”.
De nieuwe Onze Taal is veelzijdig op de simpelst mogelijke manier: één kleurenpalet voor online en offline, twee lettertypes. Online leidt, offline volgt. Uitgangspunt voor kleur is de AA-toegankelijkheidsnorm. Meetbare contrastwaarden tussen tekst en achtergrondkleur (geïnspireerd door de kernwaarden Enthousiast en Neutraal) zorgen voor een heldere en herkenbare leeservaring voor alle gebruikers op alle schermen – en op papier.
De typografie is kernachtig en veelzijdig – en omdat het één vaak het ander uitsluit kreeg Onze Taal twee letterfamilies. Allebei tijdloze ontwerpen van nu.
Dover Sans Text, twee gewichten, elk met italics, is zo duidelijk en helder als de beste adviezen op de website. Tegenover deze schreefloze two-styles-fit-all letter van Robin Mientjes (Tiny Type Co.) staat de enorm uitgebreide letterfamilie Antonia van Typejockeys (ontworpen door Michael Hochleitner en Franziska Weitgruber). Een variable font met zesenveertig afzonderlijke stijlen, van de haardunne Light tot een niet omver te blazen Black Italic, in vier optische maten. We maakten een compacte selectie voor huisstijlgebruik.
Samen met Franziska (net als Robin Mientjes in Nederland afgestudeerd aan de Type Media masteropleiding) ontwierpen we een logo op basis van Antonia, met een simpele toevoeging. Een lijn die het belang van taal onderstreept, een invoegteken van een betrouwbare en punctuele redacteur – en een heel informeel spraakwolkje, dat niet voor niets naar alle kanten open is.
Al trekt de website enorm veel bezoekers, toch is het tijdschrift Onze Taal al sinds de oprichting het fundament onder de vereniging. Moest het tijdschrift nu we toch bezig waren, na 100 jaar een eigen naam krijgen? En voelen leden zich eigenlijk lid van de vereniging, of tijdschrift-abonnee? De antwoorden (de naam blijft, de meeste leden voelen zich een betrokken abonnee) kwamen tegelijk met een nieuw in bladen gespecialiseerd buro (VRHL) dat op basis van de nieuwe huisstijl de nieuwe vormgeving van het blad op zich nam. We begeleidden de eerste stappen en maakten een aangepaste versie van het logo als masthead voor het magazine.
Selected Works
Een huisstijl voor Onze TaalHuisstijl