Mastodon
abri-Onze-Taal-widescreen

Alles over taal voor iedereen

Onze Taal was de allereerste opdrachtgever van Studio Het Mes, voor illustraties. Daarna ontwierpen we alle speciale uitgaven zoals kalenders, boeken, en taalprijzen. In 2022 begon een nieuw hoofdstuk in onze samenwerking: de allereerste huisstijl voor de grootste taalvereniging van de wereld.

Opdrachtgever: 
O
nze Taal

TEAM
Ontwerp, art direction: Studio Het Mes (Matthijs Sluiter en Arthur Reinders Folmer)
Logo: Matthijs Sluiter, Franziska Weitgruber
Website: Beau van Essen, Zicht Creative
Magazine: VRHL

Onze Taal werd in 1931 door opgericht door taalpuristen opgericht als genootschap met een eigen tijdschrift, en groeide daarna mee met de tijd. In 1997 lanceerde Onze Taal de allereerste website met taaladviezen voor het Nederlands. Anno nu wordt onzetaal.nl maandelijks door honderdduizenden taalgebruikers bezocht voor bijvoorbeeld het verschil tussen hen en hun. Sinds de oprichting groeide de taalvereniging uit tot eentje voor álle taalliefhebbers met naast een tijdschrift, website, nieuwsbrief en boeken nu ook een eigen podcast. Het negentigjarig jubileum was een goed moment om opnieuw te definiëren waar Onze Taal voor staat. Studio Het Mes was verantwoordelijk voor de nieuwe positionering en huisstijl.

AQUA_OnzeTaal_Logo_animatie
logo-klein-groot-en-tijdschrift

Alles over taal voor iedereen

De nieuwe huisstijl is opgebouwd rondom de kernwaarden Betrouwbaar, Toegankelijk en Persoonlijk. Een betrouwbare bron van heldere informatie, met nadruk op enthousiasme over taal. Kort samengevat in het nieuwe motto ‘alles over taal voor iedereen’.

In de vormgeving is dit inclusieve motto uitgebreid. Persoonlijk is vaak Enthousiast en Vrolijk – de namen van twee nieuwe kleurpaletten. Betrouwbaar en toegankelijk betekent simpel waar het kan, met contrasten die zorgen voor levendigheid.

Het nieuwe logo is duidelijk, herkenbaar en inclusief. Twee woorden met een beeldelement dat tegelijk een een invoeging en een spraakwolkje is en dat – als symbool voor de open houding tegenover taalverandering – naar alle kanten open is.


OT_2
Datmagje_DSC01293
Onze-Taal-dat-mag-je-spread
Post
Galileïstraat 63
2561 SZ Den Haag
t: 0641427574
contact@studiohetmes.nl
Studio
The Grey Space In The Middle / P1.04
Paviljoensgracht 20
2512BP Den Haag
Identiteiten
Web
Boeken
Logo’s
Affiches