maerlant-lyceum-headermaerlant-lyceum-header

Het Maerlant-Lyceum

Het Maerlant-Lyceum is een middelbare school voor gymnasium, atheneum en havo in Den Haag. In 2017 bestaat de school honderd jaar: reden voor een feestje en een jubileumlogo. Het werden een jubileumlogo én een geheel vernieuwde identiteit.

klaar voor de nieuwe eeuw: helder communiceren met een acht eeuwen oude vogel op een smartphonescherm

Voor het Maerlant-Lyceum is hun logo symbool voor wie ze zijn, een school van nu met geschiedenis. Maar dat logo heeft niet stil gestaan. Drukkers en vormgevers maakten door de tijd heen eigen versies met soms snavels en pootjes voor de vogel op het wapen, een ander lettertype, of een andere naam (‘Maerlant-Lyceum’, ‘Het Maerlant’, ‘Maerlant’). Kortom, de identiteit was een beetje overwoekerd en er was geen originele versie van het logo meer voorhanden. Bestond die eigenlijk wel? Studio Het Mes ging op onderzoek uit.

Op zoek naar de oorsprong van het wapen doken we online archieven in en hadden we contact met heraldiek-deskundigen. Als Maerlant-Lyceum bestaat de school nog niet zo lang. De naam kwam pas in 1946, het wapen een paar jaar later. Het vogeltje op het wapen bracht ons achthonderd jaar terug in de tijd. Het is een merlet, een merelvrouwtje. Die stond in de Middeleeuwen - zonder kop en pootjes - als haute cuisine op het menu bij de adel. Als statussymbool kwam ze op familiewapens terecht. Ook kooplui uit de dertiende eeuw gebruikten de merlet als symbool. Deze vroege ondernemers kochten natte gebieden op, om ze in te polderen en door te verkopen. Ze waren succesvol zonder bek (adellijke titel) en zonder pootjes (eigen grond). Die betekenis namen we mee naar het nieuwe ontwerp: de merlet als symbool van ondernemende burgers.

Met ons onderzoek hadden we genoeg kennis verzameld voor een 'historisch correct' logo dat er goed uitziet op de smartphone én dat goed past bij deze tijd: open, helder en zelfbewust. In de praktijk komen docenten, leerlingen en ouders het logo vooral heel klein tegen in de rooster-app op smartphones, boven een repetitieblaadje. Het vogeltje is daarom met eenvoudige vormen overnieuw getekend: open en herkenbaar. Op groot formaat komt het trotse karakter van de merlet meer naar voren. De belettering van het logo is met hulp van letterontwerper Viktor Nübel losjes gebaseerd op de originele belettering boven de oude ingang van de school.

maerlant merlet oud nieuwmaerlant merlet oud nieuw

"Met de nieuwe huisstijl is voor iedereen goed te zien dat al onze uitingen uit één ‘koker’ komen. We maken daarmee een heel professionele indruk "

Remco Vogel, rector Maerlant-Lyceum

illustratie logo maerlant-01illustratie logo maerlant-01

De invoering van het nieuwe logo was een goed moment om alle schooldrukwerk, van briefpapier tot schoolgids, te herzien. Als vormgevers maken we altijd graag iets nieuws en bijzonders, maar het is niet altijd nodig het wiel opnieuw uit te vinden. In dit geval hebben we geluisterd naar hoe de school uit zichzelf over zichzelf vertelt. Daar hebben we de vormgeving op aangepast. Zo krijg je communicatie die past bij de school. Informatief en duidelijk naar ouders en uitnodigend voor nieuwsgierige leerlingen. De jubileumuitingen zijn andersom: gericht op leerlingen en informatief voor nieuwsgierige ouders.

maerlant illustraties4maerlant illustraties4
maerlant jubileummaerlant jubileum
maerlant klasmaerlant klas

Wilt u ook weer naar school?
Helma vertelt graag meer.
Bel 06 19516074 voor een afspraak
of stuur een mail.