kwartiericoon_eusebius-cinema-zoomkwartiericoon_eusebius-cinema-zoom

Kwartiermaken in Arnhem

De weg vinden in de karakteristieke binnenstad van Arnhem – het lukte bezoekers niet altijd. De gemeente Arnhem en het ontwerpplatform OPA zochten een aanpassing op de bewegwijzering in de binnenstad om voetgangers vriendelijker en beter te helpen. Wij mochten hier met alle partijen aan werken en vonden een oplossing die verder gaat dan bordjes en wegwijzers.

Hoe zorg je dat bezoekers zich welkom voelen, de weg vinden en misschien ook dat ene straatje inlopen dat ze anders zouden overslaan?

Arnhem heeft een intiem centrum met karakteristieke buurtjes. Maar wie voor het eerst de weg zocht, verdwaalde makkelijk in een woud aan verschillende routingborden met loop- en fietsroutes en kleurcodes. Geen voorbeeld van een hartelijk welkom. Wij stelden een flinke versimpeling voor.

De nieuwe routing geeft alleen de namen van trekpleisters en ijkpunten aan, en een schatting van de wandelduur in minuten. Zo vertellen de wegwijzers meteen het grote voordeel van de binnenstad van Arnhem: alles is op loopafstand. De weg is nu beter vindbaar, maar daarmee bereik je nog niet dat bezoekers dat ene steegje verderop opzoeken. Niet alles is met bordjes op te lossen.

voor_na_verkeersbordenvoor_na_verkeersborden

"Helma wist op een inspirerende manier de stakeholders in ons project te overtuigen van haar ontwerp. Met heldere onderbouwing zorgde zij ervoor dat vragen en discussies op een plezierige manier werden gevoerd zonder afbreuk te doen aan haar visie."

Eline van Straaten, Bestuursadviseur Binnenstad Arnhem

Om bezoekers te verleiden op ontdekkingstocht te gaan, hebben we gezocht naar een manier om te benadrukken dat elk buurtje een eigen karakter heeft. Arnhem had in de volksmond al een paar kwartieren, zoals het Modekwartier en het Musiskwartier. Na een gezonde discussie met alle betrokken partijen hebben we de kwartierenkaart van de binnenstad compleet gemaakt. Iedere buurt heeft nu een eigen kwartiernaam en icoon. Die iconen met daaronder de kwartiernaam staan nu op alle masten van de voetgangersbewegwijzering in de binnenstad. Zo ziet een bezoeker duidelijk dat er kwartieren zijn én in welk kwartier hij of zij loopt.

kwartierkaart-binnenstad-Arnhem-2018kwartierkaart-binnenstad-Arnhem-2018
iconen en kwartiernamen_02iconen en kwartiernamen_02
kwartiericonen_webkwartiericonen_web

Voor de belettering schakelden we de hulp in van letterontwerper Bernd Volmer. Zijn letter Bronco is robuust en recht voor z'n raap. Dat kwam goed van pas voor de leesbaarheid. Niet elke letter blijft overeind als stencil op vier meter hoogte. Met z'n no-nonsense karakter voorkomt de belettering dat de iconen er te chic uit zien. De binnenstad van Arnhem is niet overal mooi en deftig. Ook bijzonder: elke kwartiernaam, kort of lang, neemt precies evenveel plek in op de ring onder het icoon. 

Merchandise-kwartierenMerchandise-kwartieren

Een mooi ontwerp helpt om een goed idee helder over te brengen. De bordjes én de kwartieren komen tot leven als alle betrokken partijen meedoen. Daarom zijn de iconen licentievrij beschikbaar voor de ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Zij kunnen deze inzetten voor het promoten van hun bedrijf en de verschillende kwartieren, en zo de veelzijdigheid van de binnenstad nog duidelijker op de kaart zetten.

Met alleen de bordjes ben je er niet. Bezoekers een hartelijk welkom geven, dat doe je samen.

[unex_ce_button id="content_z0abf2a3x,column_content_kx2p3oxbd" button_text_color="#000000" button_font="custom_one" button_font_size="30px" button_width="content_width" button_alignment="center" button_text_spacing="0px" button_bg_color="#cccccc" button_padding="30px 60px 30px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="3px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="0px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://studiohetmes.nl/wp-content/uploads/2018/01/kwartiericonen-binnenstad-Arnhem_Studio-Het-Mes.zip" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]Download de kwartiericonen[/ce_button]

Heeft u een kwartier of twee?
Helma zegt graag welkom.
Bel 06 19516074 voor een afspraak of stuur een mail.